Fristen for innsending er utgått.

Slideshow image

Line Jorda Rundt

Mål

NRKs gjennomsnittsseer på lineær TV er 55 år gammel - og tallet er økende. Færre og færre unge ser lineær TV, og flere og flere kommersielle aktører utfordrer de tradisjonelle kanalene med underholdende nettinnhold.

Hvordan nå NRK P3s målgruppe (13-29) - de som sier at de ikke ser på TV? Og hvordan gjøre dette som rikskringkaster uten mediebudsjetter?

Vi ville fortelle historien om Lines reise der hvor målgruppa befinner seg og knytte dem til prosjektet ved å la dem styre historien, og dermed også hanke inn seere til TV-serien og bygge Line som P3-profil. Vi ville røre – og opprøre – og gi rastløs, norsk ungdom noe å drømme seg vekk med. De skulle selv få føle at de var med på eventyret til Line.

Video

Beskrivelse

"Line Jorda Rundt" er et live sosiale medier-event der Line Elvsåshagen reiser jorda rundt ved hjelp av følgerne på sosiale medier. Historien ble fortalt i sanntid på Snapchat, Facebook og Instagram, med skreddersydde oppdateringer til hver plattform. Følgerne fikk ta kontroll og styre historien: De tok valg for Line, skaffet overnatting og mat, og tipset om folk som kunne gi henne koko opplevelser.

Reisen ble skildret i sanntid via 225 Instagram-poster (@linejordarundt), 75 Facebook-videoer (Facebook.com/NRKP3) og utallige snaps, og i etterkant i seks TV-episoder på NRK 3. Innholdet på hver plattform var unikt og spilte på plattformens styrker. Man kunne følge historien på én av dem og ha stort utbytte av det, eller følge alle og få hele bildet.

For første gang ble SoMe behandlet som like viktige plattformer som lineær TV av NRK, og den omfattende og helhetlige nett-fortellingen gjorde så og si TV-serien overflødig. Line Jorda Rundt utnyttet alle fordelene til sosiale medier – det personlige og nære, interaksjonen med publikum, nerven ved direktesendt innhold, og evnen til å «live-kringkaste» hvor enn man er i verden (unntatt Iran, skulle det vise seg).

Line Jorda Rundt skapte et unikt univers med en tydelig stemme, som er lett gjenkjennelig – ikke bare fordi det rosa håret var på samtlige bilder og filmer, men også ved karakteristisk bruk av tekst, følelser og emojis. Line var en tydelig karakter med følelsene på utsida, som det var lett å forholde seg til, knytte seg til og føle at ble din kompis.

Dagen Line landet på Gardermoen startet TV-serien på NRK 3.

Effekt

Line Jorda Rundt skapte stort engasjement og bred pressedekning, både under reisen og mens serien gikk på skjermen. Kampanjen ble dekket av NRK.no, Lindmo, VGTV, VG HELG, TV2, Dagbladet, 730.no, God Kveld Norge, ELLE, Det Nye, Østlands-Posten og flere.

I løpet av turen fikk Lines Instagramkonto 49 000 følgere og var en av profilene i Norge med flest likes per følger. Hun fikk 17 000 aktive seere på Snapchat.

NRK P3 har aldri vært større i sosiale medier: I perioden økte veksten på P3s Facebook-side med 400 prosent og videorekkevidden ble tredoblet (84 100 i gjennomsnitt minst én gang om dagen).

SoMe-eventet bar også frukter for TV-serien, som i gjennomsnitt fikk en Total Screen Rating på 485 000 seere. Det er nesten dobbelt så mange som P3s forrige prosjekt med lansering av ny programleder (252 000).
Live-eventet skapte nærhet, nerve, identifikasjon og et jerngrep om publikum i de seks ukene som eventet sto på. Nærheten, det personlige og kontakten med publikum gjorde at Line føltes som din beste venn på tur. Ved å knytte publikum til Line blir også P3 en sterk og viktig kanal de identifiserer seg med, og som får lov til å sette spor i livene deres.

Prosjektet var banebrytende for historiefortelling på sosiale medier og har skapt ringvirkninger i TV-bransjen. Kampen om TV-seerne har aldri vært større, men ved å utnytte alle plattformer skapte Line Jorda Rundt en helt ny sjanger og la grunnlaget for hvordan morgendagens historier skal fortelles.

Andre involverte

Prosjektleder: Therese Thyholdt
Regi / manus: Siril Heyerdahl
Foto: Stian Thilert
Programleder: Line Elvsåshagen
SoMe-ansvarlig: Gisle A. Gjevestad Agledahl
SoMe-produsent: Brede Finne

INMA (IAB-Norge) © 2006 - 2012